Klíč nebo kód?

Zákazníci se často velmi obtížně rozhodují, zda si koupit trezor s klíčem, či s kódem. Aby to nebylo tak jednoduché, kódy do trezoru můžeme zadávat buď mechanicky, nebo elektronicky. Odpověď na to, co je lepší, není jednoduchá.

Když volíte typ zamykání, musíte vždy upřednostnit jeden parametr před ostatními. Bohužel zatím neumíme sloučit všechny příznivé vlastnosti do jednoho typu zámku. Takže nám zbývá kompromisní řešení.

 

Klíč je velmi spolehlivý a bezpečný. Umožňuje téměř bleskový přístup k obsahu trezoru. Ovšem při velkém počtu klíčů hrozí jejich ztráta. Z trezoru se stává něco jako průchoďák. A při častém přístupu do trezoru se klíče – zejména ty moderní, velmi rychle opotřebují. Neexistuje možnost evidovat neoprávněný přístup do trezoru. Některým uživatelům vadí i samotný fakt, že musí klíč někde schovávat, nebo nosit s sebou. Klíče trhají kapsy kalhot a obleků. To moderním manažerům může vadit.

 

Mechanical Dial

Mechanický kódový zámek je vysoce spolehlivý. Při menším počtu přístupů se téměř neopotřebovává. Není nutné s sebou cokoliv nosit. Bohužel v něm umíme nastavit jen jednu kombinaci a její navolení je relativně pracné – trvá 30 až 60 sekund. Někteří netrpěliví zákazníci nedokáží mechanický kód obsluhovat… Mechanický kódový zámek je výhodný pro lidi, co upřednostňují kód a nechtějí nosit po kapsách klíč. A při tom všem si chtějí zachovat vysokou provozní spolehlivost trezoru. Ale pozor – některé /tzv. tříkotoučové/ verze těchto zámků lze otevřít bez znalosti platného kódu. Hledání kódu je založeno na určité nepřesnosti tohoto mechanického systému.  Existují dokonce automaty, které se nasadí na trezor a hledají kód postupnou volbou kombinací. Do hledání se zapojují kromě jiného kombinatorická pravidla a znalost nepřesnosti ústrojí. Vytipují se určité volby a ty se poté odzkoušejí. Někdy se zámek po mnoha tisících pokusů rozpadne. Hledání kódu může trvat déle než týden.

 

Elektronický zámek je většinou všeobecně méně spolehlivý, než zámky klíčové a mechanicko-kombinační. Ovšem moderní elektronické zámky se životností začínají blížit k mechanice. Výhodou je pohodlí a rychlý přístup k obsahu trezoru. Složitější a dražší zámky umožňují vytvářet kódy pro více uživatelů, evidenci kódů a přístupů a také tvorbu časových oken pro vstup do trezoru. Obrovskou výhodou je i manipulační blokáda při opakovaném vložení špatného kódu a možnost zrušit uživatele. Nevýhodou je nutnost čas od času měnit baterie. Při častém užívání klávesnice se tlačítka nebo membrána klávesnice poškodí a hazardují – to znamená, že se zámek chová jako by byl vkládán špatný kód. I přes všeobecně nižší spolehlivost, prodej elektronických zámků stále roste.

 

Pro dům a malou firmu s jedním či dvěma uživateli, bych asi primárně doporučil klíč nebo mechanický kód. Ale pro institucionální zákazníky zásadně doporučuji elektrické zámky. Už jenom z toho důvodu, že si úředníci nemusí nosit klíče z práce domů. A ve větších organizacích bývá daleko větší počet přístupů a moderní klíče se rychle opotřebovávají.

Snad jsem zájemcům tímto krátkým článkem pomohl najít cestu k tomu správnému trezoru. Děkuji vám za návštěvu stránek a za přečtení blogu. Pokud se vám článek líbil, nezapomeňte ho ohodnotit a doporučit svým přátelům.

 

František Študlar – telefon 608 500 803, email: studlar@trezory-studlar.com

František Študlar
Autor pracuje 27 roků jako specialista v oblasti zamykací techniky. Zejména v servisu a prodeji trezorů, systémů generálního klíče a moderních mechatronických prvků.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Nadpis formuláře

    Text formuláře

  • Kategorie